مقاله ها

4 پرسش مهم در مورد عینک اپراتور لیزر توسط دکتر محمدرضا اورعی

4 پرسش مهم پیرامون عینک لیزر
5/5 - (1 امتیاز)

در این ویدیو 4 پرسش مهم در مورد عینک محافظ لیزر توسط دکتر محمدرضا اورعی پاسخ داده می شود.
چرا از عینک تخصصی محافظ لیزر استفاده می کنیم؟
چگونه عینک ایمنی اپراتور لیزر مخصوص لیزر خود را شناسایی کنیم؟
.
.
سوالات دیگه ی خودتون رو زیر این پست کامنت کنید.
با تشکر از مجتبی بهبهانی زاده عزیز و مهندس بهمن آبادی گرامی بابت همکاری در این ویدیو

عینک اپراتور لیزر، ضروری‌ترین ابزار ایمنی برای اپراتورهای لیزر

همانند هر حوزه کاری و درمانی دیگر رعایت نکات ایمنی در حین استفاده از دستگاه‌های لیزر نیز ضروری است. چراکه در صورت عدم توجه به این موضوع، امواج لیزر می‌توانند خسارت‌های جبران‌ناپذیری در حوزه سلامتی به دنبال داشته باشند. دستگاه‌ها لیزر این روزها با استقبال بسیار زیاد جامعه پزشکی همراه شده‌اند. به طوری که از جمله شایع‌ترین کاربردهای آن می‌توان به حوزه زیبایی پوست و حذف موهای زائد بدن اشاره کرد. یکی از مهم‌ترین نکات در این خصوص استفاده از عینک اپراتور لیزر است. بطوریکه تمامی افراد حاضر در اتاق درمان لیزر از اپراتور گرفته تا بیمار باید عینک مخصوصی بر چشم داشته باشند. در غیر این صورت شاهد آسیب‌های بسیار جدی در چشم خواهند بود. با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم در این مقاله شما را با تمامی جزئیات و ضروریاتی که باید در مورد عینک اپراتور لیزر بدانید، آشنا کنیم.

کاربرد عینک لیزر چیست و چرا باید از آن استفاده کرد؟

عینک لیزر باهدف محافظت از بافت چشم در برابر آسیب‌های ناشی از امواج ساطع شده از دستگاه لیزر استفاده می‌شود. وقتی نور وارد چشم می‌شود به ترتیب از سه قسمت قرنیه، عدسی و شبکیه عبور می‌کند. بسته به شدت امواج لیزر هر کدام از این‌ها قسمت‌ها می‌توانند با نور واکنشی نشان دهند. این واکنش می‌تواند از طریق جذب گرما و یا در نتیجه یک واکنش فوتوشیمیایی باشد. عموما در مورد امواج لیزر این واکنش‌ از نوع گرمایشی خواهد بود که آسیب‌های جدی در بافت‌ها را بدنبال دارد.

برای درک بهتر، اگر از عینک آفتابی استفاده نکنید اشعه UV خورشید در طولانی مدت باعث ایجاد آب مروارید می‌گردد. حال فرض کنید امواج ساطع شده از دستگاه‌های لیزر با انرژی بالا چه آسیب‌های جبران‌ناپذیری به دنبال خواهد داشت. به عنوان مثال در لیزر‌های UV یا دیگر لیزرهای مرسوم مثل Nd:YAG ۱۰۶۴، لیزر دایود ۸۰۸ یا الکساندرایت ۷۵۰ نانومتر که در بازه نور مرئی و مادون قرمز هستند، شبکیه چشم مستقیما تحت تاثیر آسیب‌های جدی قرار خواهد گرفت. این آسیب‌ها بسته به شدت امواج می‌توانند تا مرز کوری و از دست دادن دائمی بینایی پیش بروند. به این معنا که هر چه انرژی لیزر قوی‌تر، میزان آسیب وارده به شبکیه چشم نیز شدیدتر خواهد بود. حال عینک اپراتور لیزر با ممانعت از برخورد امواج مضر به بافت چشم از آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری می‌کند. بنابراین پوشیدن این عینک‌ها ضروری بوده و از واجبات کار در این حوزه است.

مدل‌های مختلف عینک‌های لیزر به چه صورت هستند؟

همانند هر وسیله دیگری عینک‌های اپراتور لیزر نیز این روزها در طرح‌ها و شکل‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شوند. مدل‌های مختلف عینک‌های لیزر همانند عینک‌های طبی یا آفتابی معمولی موجود در بازار هستند. به این معنا که عینک‌های لیزر در ابعاد، وزن و شکل ظاهری متنوعی طراحی و تولید می‌گردند. همچنین بسته به کاربردی که دارند نیز می‌توانند خاصیت‌های اپتیکی متفاوتی داشته باشند. مثلا برای نمونه برخی از عینک‌های لیزر طوری طراحی شده‌اند که دو طرف چشم‌ها را نیز به خوبی می‌پوشانند. بنابراین به طور کلی از ورود هر گونه امواج لیزر به پشت عینک جلوگیری می‌کنند. در حالی که برخی عینک‌های لیزر بر خلاف این مدل پنجره‌هایی در دو طرف خود دارند. درنتیجه این امکان را به کاربر می‌دهند که علاوه‌بر دید معمولی که عینک دارد از دید بغل نیز بهره ببرند. بنابراین افراد بسته به نوع دستگاه لیزر و کاربرد آن می‌توانند مناسب‌ترین طراحی عینک لیزر را انتخاب و خریداری کنند.

چگونه می‌توان عینک متناسب با دستگاه لیزر را انتخاب کرد؟

عینک‌های لیزر براساس یک فاکتور کیفیت به نام OD دسته بندی می‌شوند. OD عددی بین ۱ تا ۹ است که بر اساس طول موج‌ها و نوع دستگاه لیزر مشخص می‌گردند. برای لیزرهای دایود و الکساندرایتی که این روزها در بازار وجود دارند عینک‌های با OD پنج یا بیشتر مناسب هستند. OD هر عینک روی شیشه آن نوشته می‌شود؛ در غیر این صورت عینک استاندارد نبوده و خرید آن توصیه نمی‌شود. پس قبل از خرید حتما نوع دستگاه لیزر خود را با کارشناسان این حوزه در میان گذاشته و راهنمایی‌های لازم را در مورد OD مناسب آن دریافت نمایید. توجه داشته باشید که هر دستگاه لیزری با توجه به نوع امواج لیزر نیاز به عینک مخصوص خود دارد.

نکات کلیدی در خصوص عینک اپراتور لیزر

تا این قسمت از مقاله سعی کردیم شما عزیزان را با برخی اطلاعات کلی در مورد عینک لیزر آشنا کنیم. چنانچه تا این قسمت از مقاله همراه ما بوده باشید متوجه اهمیت این عینک‌ها در حین کار با لیزر شده‌اید. در ادامه این موضوع چند نکته کلیدی و مهم دیگری را نیز آورده‌ایم. بنابراین با خرید عینک مناسب و توجه به نکات زیر از هر گونه‌ آسیب حین کار در امان بوده و می‌توانید سلامت چشمان خود را تضمین کنید:

  • با وجود اینکه از عینک لیزر استفاده می‌کنید، توصیه می‌شود هرگز به صورت مستقیم به امواج لیزر خیره نشوید.
  • هر دستگاه لیزری عینک‌ مخصوص خود را داشته و هرگز نباید از عینک یک دستگاه برای دستگاه دیگری استفاده نمود. به عنوان مثال عینک دستگاه لیزر ۱۰۶۴ نانومتر برای دستگاه لیزر ۵۳۲ نانومتر اصلا مناسب و کاربردی نیست.
  • حتما OD عینک را قبل از خرید با دقت مورد بررسی قرار دهید. سپس مناسب‌ترین گزینه را با توجه به ویژگی‌های دستگاهی که قصد کار با آن دارید، خریداری کنید.
  • به هیچ وجه نباید از عینک مخصوص دستگاه‌های IPL برای دستگاه‌های لیزر استفاده کرد. چون آی پی ال‌ها عینک مخصوص خود را دارند.
  • همیشه یک عینک اضافی در اتاق لیزر داشته باشید و به یک عینک بسنده نکنید.
  • آسیب‌هایی که در نتیجه امواج لیزر به چشم برخورد می‌کنند غیر قابل درمان و غیر قابل جبران هستند. بنابراین حتما بایدها و نبایدهای عینک لیزر را با دقت دنبال کرده و مراقبت‌های لازم را جدی بگیرید.

چنانچه بعد از مطالعه مطالب این مقاله تصمیم بر خرید عینک لیزر گرفته‌اید، بدون معطلی با کارشناسان ما در الولیزر تماس بگیرید. الولیزر کمک می‌کند تا مناسب‌ترین عینک را متناسب با دستکاه لیزر خود با قیمت مناسب خریداری کنید.

3 دیدگاه در “4 پرسش مهم در مورد عینک اپراتور لیزر توسط دکتر محمدرضا اورعی

  1. طاهری گفت:

    ممنون از آقای دکتر اورعی، شخصا تونستم جواب مهم‌ترین سوال‌هایی که در مورد عینک لیزر داشتم رو بگیرم.

  2. سینا گفت:

    سلام بنده برای جلسه اول لیزر انجام دادم با این که عینک مخصوص داشتم و چشم هام بسته بود نور رو می‌دیم میخواستم بدونم طبیعی هست یا عینک مناسب نبوده لطفاً راهنمایی کنید اگه عینک نامناسب هست دیگه جلسات رو ادامه ندم

    1. با پزشک متخصص مشورت نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *